ТОК-ШОУ “ДОСЛІДНИКИ ВСЕСВІТУ”

Матеріали для проведення вечора цікавої фізики присвяченого дню космонавтики

ТОК-ШОУ «ДОСЛІДНИКИ ВСЕСВІТУ»

 

Вступне слово вчителя:

Людина прагне до зірок,

Людина мріє Всесвіт підкорити.

І хоч не легко це – та йде за кроком крок,

Щоб таємниці зоряні відкрити.

І ти крокуй вперед сміливо до мети,

Хоч і не просто, друже, буде йти.

Сміливим, наполегливим, відважним будь,

Девіз життєвий не забудь:

«Ми хочемо,

ми можемо,

ми будемо дослідниками Всесвіту!»

 

Дорогі друзі! Нам з вами поталанило жити у чудовий і неповторний час – який по праву називають космічною ерою. Людину з давніх-давен  хвилювало питання: «Що там за горизонтом? Яку будову має наша планетарна система, наша Галактика і Всесвіт узагалі? На всі ці запитання прагне знайти відповідь космонавтика – одна з тих галузей науки і техніки, яка сьогодні нестримно розвивається. І сьогодні зрозуміло всім, що значний внесок у розвиток космічних досліджень зробили вчені багатьох країн. Серед них значне місце посідають наші з вами співвітчизники. Згадаємо сьогодні їхні імена. Це М. Кибальчич – автор першого в світі проекту ракетного літального апарата для польоту людини в космос, К. Костянтинов – розрахував форму і конструкцію ракети, а також керував спорудженням ракетного заводу у Миколаєві, Ю. Кондратюк – автор ідеї міжзоряних польотів, С. Корольов – перший генеральний конструктор космічних літальних апаратів, Л. Каденюк – перший космонавт незалежної України.

Отже, відкриваємо першу сторінку нашого ток-шоу. Ми запросили до нас у гості експертів – дослідників космічної ери, які повідомлять нам деякі цікаві факти з історії космонавтики.  (Учні 11 класу виступають з повідомленням на теми:  №1 « Юрій Кондратюк – відомий винахідник у галузі космонавтики»

№2 «Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України»

№3 «Цікаві факти розвитку космонавтики»)

Зміст  повідомлень:

№1. Кондратюк Юрій Васильович (21.06.1897р.–23.11.1942р) – геніальний конструктор, вчений-теоретик, відомий винахідник в галузі космонавтики. Народився в Полтаві. Справжнє ім’я Шаргей Олександр Гнатович. Феномен ХХ століття, який зачинав зовсім нову еру в історії людства – еру космічних польотів. Закінчивши з відзнакою Полтавську гімназію, у 1916 році вступив до Петроградського політехнічного інституту. Основний напрямок його діяльності – космонавтика. У 1925 р. пише „Про міжпланетні подорожі”, в 1929 р. видає за власний кошт свою підсумкову роботу „Завоювання міжпланетних просторів”. У наукових працях, незалежно від К.Е. Ціолковського, розробив основи космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів, вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично вигідні траєкторії космічних польотів.

    №2. Каденюк Леонід (28.01.1953р.) – перший космонавт незалежної України, Герой України (1999р.). Народився в с. Клішківці Хотинського р-ну Чернівецької обл. 1971 р. закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків, до серпня 1976 р. – льотчик-інструктор училища. 1976 р. відібраний до загону  космонавтів у групу багаторазової космічної системи „Буран”. 1977-1979 р.р. пройшов підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. 1979-1983 р.р. – космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи „Буран”. 1981-1988 р.р. пройшов підготовку до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання „Колумбія”. З 19.11. до 5.12.1997 здійснив космічний політ у складі американського екіпажу.

№3. Перший космічний політ навколо Земної кулі  продовжувався 89 хвилин. Його здійснив радянський космонавт Юрій Гагарін 12 квітня  1961 року на космічному кораблі „Восток-1”. Гагарін був першою людиною в космосі і одночасно першим, хто довів: люди можуть жити в умовах невагомості. Через два роки  в космос полетіла перша жінка. Радянська космонавтка Валентина Терешкова провела у космосі вже майже добу і 48 разів облетіла навколо Землі.

А взагалі епоха космічних польотів почалася 4 жовтня 1957 року, коли Радянський Союз вивів у космос перший супутник. Цей супутник літав навколо Землі три місяці зі швидкістю 30 000 кілометрів за годину. Важив він усього 84 кг, а діаметр його становив 58 см.

12 жовтня 1964 року у космос уперше був запущений космічний корабель. На якому перебувало кілька осіб. Це був радянський космічний корабель „Восход-1” з космонавтами В. Комаровим, К. Феоктистовим та Б. Єгоровим.

12 вересня 1959 року на Місяць приземлився перший створений людиною предмет – космічний зонд „Луна-1”. Коли він сідав на Місяць, то сильно вдарився і розлетівся на друзки. Тільки зондові „Луна-9” вдалося здійснити посадку на Місяць й передати на Землю фотографію місячної поверхні.

Зворотний бік Місяця ніколи не видно з Землі. Хоч як дивно, Місяць так обертається навколо Землі, що завжди видно його „обличчя”. Перший погляд на цей загадковий зворотній бік зміг кинути 4 жовтня 1959 року радянський космічний зонд „Луна-3”. Це був перший штучний літальний апарат, який облетів Місяць і передав фотографії на Землю.

21 липня 1969 року о 21 год 18 хв. за середньоєвропейським часом американський астронавт Ніл Амстрононг перший із людей ступив на Місяць. З ним у місячній кабіні „Орел” перебував Едвін Олдрін, у той час, коли Майкл Коллінз залишався на навколомісячній орбіті в кораблі „Колумб”. Амстронг та Олдрін перебували на Місяці 21 годину. „Крок людини маленький, але грандіозний поступ людства”, – сказав Ніл Амстронг, щойно ступивши на Місяць. Сотні мільйонів людей у всьому світі стежили по телебаченню за посадкою на Місяць і почули цю фразу Ніла Амстронга.

19 квітня 1971 р. – виведення на орбіту першої орбітальної станції – лабораторії „Салют” (СРСР).

23 липня 1972 р. – виведення на орбіту першого штучного супутника Землі (США) для дослідження природних ресурсів нашої планети з космосу.

3 березня 1972 р. – запуск космічного корабля „Піонер-10” (США). 4 грудня 1973 р. Космічний корабель пролетів на відстані 131 тис. км від Юпітера і провів перші дослідження цієї планети з „близької” відстані. Це перший апарат, що покинув межі Сонячної системи.

30 травня 1974 р. – виведення на орбіту, близьку до геостаціонарної, штучного супутника Землі „АТС-6” (США). Перші експерименти з безпосереднього телебачення на малогабаритні антени.

17 липня 1975 р. – перше стикування двох пілотованих космічних кораблів різних країн: „Союз-19” (СРСР) з О.О. Лесновим та В.Н. Кубасовим і „Аполлон” (США) з Т. Стаффордом, Д. Слейном і В. Брандом.

20 серпня 1975 р. – запущено космічний апарат „Вікінг-1” (США), який вперше здійснив успішну м’яку посадку на планету Марс 20 липня 1976р. І передав на Землю телевізійне зображення марсіанської поверхні.

20 січня 1978 р. – виведення на орбіту першого автоматичного вантажного транспортного корабля „Прогрес” (СРСР).

12 квітня 1981 р. – виведення на орбіту першого транспортного космічного корабля багаторазового використання „Спейс шатл” („Колумбія”) з Дж. Янгом і Р. Кріппеном (США).

30 червня 1982 р. – виведення на орбіту першого супутника-рятівника „Космос-1383” (СРСР) міжпланетної системи „Компас-Сарсат”. Такі супутники дозволяють не тільки приймати сигнали біди, а й визначати космічні координати потерпілих.

Видатні факти з історії пілотованих польотів в космос:

3 лютого 1994 р. – перший політ російського космонавта  (С. Крилаєв) на американському кораблі (МТКК „Дискавері”);

14 березня 1995 р. – перша стиковка американського корабля („Атлантис”) з російською орбітальною станцією („Мир”).

Найбільше число людей, що одночасно знаходились в космосі – 9.

Найбільша тривалість перебування в космосі:

Валерій Поляков (Росія) – 678 діб;

Анатолій Соловйов (Росія) – 651 добу.

Всього на 1.02.1998 р. В космосі побувало 372 космонавти, з них 273 людини (63) – з США,  88 чоловік (24) – з Росії (СРСР), 8 чоловік (2) – з Франції.

1998 р. – виведення на навколоземну орбіту космічної станції-лабораторії  „Альфа”, на якій працюють прилади і виконуються дослідження різних країн.

Вчитель: Дякуємо одинадцятикласникам. А зараз на нас чекає зустріч з вченими – екологами, що підготували дуже цікаву інформацію.

Вчені – екологи: Чи знаєте ви яке відношення мають мавпи до зірок? Виявляється дуже безпосереднє. Адже мавпи літали в космос! Першим „Юрієм Гагаріним” серед волохатих космонавтів вважається 18 – кілограмовий шимпанзе на прізвисько Хем. Його запустили в небо на американській ракеті „Меркурій” у січні 1961 року. Цей „космонавт” здійснив суборбітальний політ на висоті 250 км, котрий тривав 1 хвилину і 30 секунд. Поки корабель із мавпою на борту мчав зі швидкістю 8000 км/год, тварина зручно лежала на спині, натискаючи на кнопки за світловими сигналами, що подавалися із Землі. Повернення було успішним, і „космонавт” почувався чудово.

Другим побував у космосі вже солідніший шимпанзе, 20-кілограмовий „космонавт” Енос. Політ відбувся в листопаді того ж року. Корабель за 3 год 21 хв двічі облетів довкола нашої планети і успішно приземлився.

Але, на жаль, космічна ера американських мавп закінчилася влітку 1962 року. Макака Боні через погане самопочуття на 8-й день змушена була повернутися на Землю, хоча за програмою цей політ мав тривати 30 днів! Через 12 годин після дострокового повернення на супутнику „Біос-3” тварина загинула. Після цього випадку під натиском захисників природи Конгрес США офіційно заборонив використовувати братів наших менших для експериментів у космосі.

Естафету перейняв колишній Радянський Союз. Мова йде про медикобіологічну програму „Біон”, яка здійснювалася в 1978-1996 рр. У рамках цієї програми космічні простори освоїло 12 волохатих „космонавтів”. Але на відміну від американців, радянські вчені у космос шимпанзе не відправляли, вже надто вони великі та важкі. Та й опірність до несприятливих факторів у цих мавп не дуже висока. Літали  тільки макаки, і то лише самці, які були вирощені у Сухумському заповіднику. У день старту мавпа з черговим номером виїжджала під дашок, де було написане її ім’я. Імена біокосмонавтам строго в алфавітному порядку придумували діти  працівників космодрому. У космосі побували Абрек, Біон, Вірний, Гордий,  Дрьома, Єроша, Жакуня, Забіяка, Іваша, Крош, Лапік і Мультик. В перспективі планувалося запустити увесь алфавіт. Після того як успішно злітало кілька макак, американці не втерпіли і приєдналися до цієї наукової програми. Тому останній політ був американо-російський, а фінансувала його західна сторона.

Перший екіпаж літав у космос на 5 днів, другий – на 7, а інші екіпажі і взагалі крутилися довкола земної кулі по два тижні. Основним транспортним засобом для перевезення макак на подібні відстані був космічний апарат „Біон”. Під час роботи у космосі натреновані мавпи усіма своїми чотирма „руками” з великою швидкістю натискали на потрібні кнопки, свідомо виконуючи всі вказівки з центру керування польотом. За правильні дії через спеціальні штуцери (трубочки) „космонавти” отримували порції концентрованого шипшинового соку. Зазвичай таке частування смакувало всім мавпам, але траплялися випадки, коли „мавпонавти” працювати відмовлялися. Тоді їм давали подвійну порцію калорійної пасти, зовні схожої на шоколадну манну кашу. Але навряд чи хтось з дітей з’їв би хоч ложку такої „кашки” – смак той уже надто „космічний”.      

Під час польотів цих незвичайних космонавтів траплялися непередбачені випадки. Ось пам’ятна історія, що відбулася з мавпами у 1987 році. Стартувавши 29 вересня у м. Мирному Архангельської обл. (Росія), біокосмонавти Дрьома і Гоша повинні були приземлитися через 2 тижні на полігоні під Кустанаєм у Казахстані. Дата приземлення – 12 жовтня. Усе йшло за планом, але за кілька хвилин до посадки космічний апарат із тваринами увійшов у верхні шари атмосфери і… зник. Можете собі уявити, який здійнявся переполох? Вчені висували різні версії зникнення, та все марно. Мавпи-космонавти таки приземлилися, але в зовсім іншому місці – також в Мирному, тільки вже в Якутії. А там і в жовтні вже сніг вище колін і морози лютують. На вертольотах не добратися, а тому вирішили відправити всюдихід із солдатами і різного роду покривалами. Люди палили вогнища навколо космічного апарата, закутані „по самі вуха”, щоб тварини не замерзли до прибуття спеціалістів. А добратися з Кустаная в Якутію не так просто. На щастя, ніхто не постраждав, хоч Дрьомі довелось полежати в лікарні. Хто-хто, а ця мавпа на своїй шкурі відчула, що „наука потребує жертв”.

Для того, щоб посадити мавпу в космічний корабель і натиснути на кнопку запуску, вчені повинні довго і багато працювати. Основна підготовча робота з біокосмонавтами відбувалася в приматологічному центрі Інституту медико-біологічних проблем. І такий, виявляється, теж досі існує, правда в Росії. Тут працює багато людей, які розробляють важливі теми і вирішують важливі проблеми освоєння космосу. Та мавпи в космос уже не літають…

А раніше в центрі можна було побачити багато цікавих речей. Наприклад, макаку, що сиділа у спеціальному кріслі на коліщатках. Тіло тварини було обплутане різнокольоровими дротиками, на голові – металева шапочка, до якої також приєднано безліч різних датчиків. Таким чином вчені проводили дослідження роботи мозку макаки. Потім цю мавпу везли на інше дослідження, яке люди жартома називали „купання”. Майбутнього „космонавта” одягали у маленький скафандр і занурювали на 15 хв у спеціальну ванну. „Зазвичай тваринам це подобалось: лежи собі, бульбашки пускай та лови їх волохатою лапкою, – розповідає працівник центру, – та насправді таке купання мало дуже серйозну мету. Занурюючи тварину у воду, ми імітували певні етапи космічного польоту і бачили реакцію організму. Центр мав колись прекрасне обладнання для тварин: тренажери, клітки з підігрівом, навіть… комп’ютерні класи, які тоді людям і не снилися.  Дехто справедливо називав центр зоряним санаторієм для макак.

Чого лишень не виробляли розумні макаки на орбіті!.. Споряджені датчиками, більшість яких було вживлено глибоко під шкіру на різних ділянках тіла, в тому числі і в мозок, тварини крутилися на центрифугах, натискали на потрібні кнопки і педалі, виконували ще інші завдання – і все це не хаотично, не за власним бажанням, а лише згідно з програмою, яку тварини заздалегідь засвоювали на Землі.

І хоч сьогодні мавпи більше не літають у космос, наука твердить, що роль приматів у розвитку космонавтики та й взагалі в житті людства важко переоцінити. Волохаті космонавти здійснили те, що людям було не під силу.

Вчитель: Дякуємо експертам-біологам за цікаві факти із життя незвичайних космонавтів. А наше ток-шоу триває. І зараз  разом із помічниками ми проведемо бліц-вікторину „Лабіринти космосу”. (За  кожну правильну відповідь учні отримують зірочку).

ВІКТОРИНА „ЛАБІРИНТИ КОСМОСУ”

  1. Скільки планет входить до складу Сонячної системи?

а) 7;

б) 8;

в) 10.

  1. Оптичний прилад для спостереження і дослідження небесних тіл:

а) мікроскоп;

б) телескоп;

в) окуляри.

  1. Полярна Зоря – найяскравіша зірка в сузір’ї:

а) Великого Воза;

б) Стрільця;

в) Малого Воза.

  1. Першою твариною в космосі була:

а) мавпа Лайка;

б) собака Лайка;

в) кішка Лайка.

  1. Першу людину, яка полетіла в космос звали:

а) Юрій Гагарін;

б) Джон Глен;

в) Леонід Каденюк.

  1. Яку планету раніше вважали  двома різними планетами?

а) Юпітер;

б) Венера;

в) Марс.

  1. Хімічний склад небесних тіл можна визначити, дослідивши світло, яке випромінюють. Як називається цей метод?

а) хімічний аналіз;

б) спектральний аналіз;

в) бактеорологічний аналіз.

  1. У якої планети найбільше супутників?

а) у Венери;

б) у Сатурна;

в) у Юпітера.

  1. Яка швидкість світла?

а) 300 000 км/с;

б) 300 000 м/с;

в) 300 000 км/год.

  1. Найближча до нас зоря:

а) альфа Центавра;

б) Венера;

в) Сонце.

  1. Хто встановив, що Земля обертається навколо Сонця?

а) Ньютон;

б) Коперник;

в) Гагарін.

  1. Супутник Землі…

а) Уран;

б) Нептун;

в) Місяць.

Вчитель: Дякуємо усім, хто правильно відповів на запитання вікторини і запрошуємо вас стати членами першого загальношкільного загону космонавтів, тренування якого ми починаємо просто зараз.

Завдання 1. (Теоретична підготовка).

  1. Що існує вік на волі, а кружляє вічно в колі? (Планета)
  2. Крил не має, а навколо Землі і Місяця літає. (Ракета)
  3. Їхав по горі волок, розсипав горох, стало світати – нема що збирати. (Місяць і зорі)
  4. Супутник планети. на якій ми живемо. (Місяць)
  5. Що сходить без насіння? (Сонце)
  6. Агрегат, що виводить космічний апарат на орбіту. (Ракета)
  7. Чи відчуватиме космонавт при удалі біль, знаходячись на навколоземній орбіті. (Так, як і в земних умовах)
  8. Чи можна ручкою з пером писати в стані невагомості? (Так, адже на змочування і капілярні явища невагомість не впливає)
  9. Космонавт у кабіні ШСЗ перебуває у стані невагомості. Що буде з космонавтом, якщо він, повиснувши в повітрі, почне робити колові рухи рукою? (Тіло космонавта почне обертатись в протилежному напрямі)
  10. Хто тричі на рік одяг міняє? (Земля: зелена, жовта, біла)

 

    Завдання 2. (Технічне конструювання)

З готових деталей-малюнків скласти модель космічного апарата і назвати його частини.

 

Завдання 3. (Демонстрація реактивного руху)

Учні надувають повітряні кульки  і відпускають їх, демонструючи реактивний рух.

 

 

Завдання 4. (Розгадування кросворду)

 

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

 

 

Питання:

  1. Планета названа на честь бога торгівлі. (Меркурій)
  2. Джерело енергії для Землі. (Сонце)
  3. Планета, названа на честь бога землеробства. (Сатурн)
  4. Планета, на якій ми з вами живемо. (Земля)
  5. Планета, названа на честь бога підземного царства. (Плутон)
  6. Планета, названа ім’ям бога моря. (Нептун)
  7. Планета, що носить ім’я бога війни. (Марс)
  8. Планета, яка отримала ім’я грецької богині любові і краси. (Венера)
  9. Планета, названа на честь верховного бога. (Юпітер)
  10. Місяць для Землі. (Супутник)
  11. Небесне тіло, що має голову і хвіст. (Комета)
  12. Планета, названа на честь бога неба. (Уран)

 

 

    Завдання 5. (Жартівлива космічна естафета)

Перший учень присідає і рухається гусячим кроком по дистанції при цьому голосно промовляючи: „Я – „Лунохід-1”. Після першого кола до першого учасника приєднується другий і теж говорить: „Я – „Лунохід-2” і т.д.

 

 

Завдання для глядачів. (Угорські кросворди)

а) Знайдіть назви планет Сонячної системи:

к у р і й н а р у ю
р м а р с н н с н п
м е я л а п у е а р і
з е м р л т п т у т
в е н е у т о н р е

Відповідь: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, Земля.

    б) знайти зодіакальні сузір’я:

р в о д і й з е т і л е ц ь з е т
и б и о л к о р н о л е в д и р е
о в е н е ц ь і г і р а т і в а б
с т р і л с к о р п а к я н з и л

Відповідь: Риби, Овен, Козеріг, Водолій, Стрілець, Скорпіон, Тілець, Терези, Близнята, Рак, Лев, Діва.

    в) знайти назви космічних кораблів:

б у н а л л о
в р а п о р н
о ш а д ж е з
с к т н с о ю
т о л е л е ч

Відповідь: „Буран”, „Челенджер”, „Аполлон”, „Восток”, „Союз”, „Шатл”.

 

Вчитель: Наше ток-шоу добігає кінця. Але, сподіваюсь, продовжуються ваші зустрічі з фізикою, як цікавою незвичайною наукою, а також з її передовою галуззю – космонавтикою, що веде людство  вперед, у майбутнє.

(Відзначення найактивніших учасників, вручення дипломів ради фізичного кабінету)

Будьте відважні, наполегливі в житті,

Щоб далекі підкорити світи.

Крізь терні й нелегкі шляхи

Бажаю зірку вам свою знайти!

До нових зустрічей, друзі!

 

Література:

  1. Ленц Н. 1000 питань про все на світі. – К.: Школа, 2003.
  2. Ленц Н. 1000 рекордів. – К.: Школа,2003.
  3. Онищук О., Матохнюк О. Фізика навколо нас. – Поділля, 1998.
  4. Уманская Ж.В. Хочу все знать. Детская энциклопедия: Лабиринты космоса. – ООО Издательство Астрель, 2000.

5. Фізика. Шкільний світ. № 10 (202)td width=”34″