КЛЮЧІ ВІД ФОРТУ БУАЯР

Інтелектуально-математична гра

Позакласний виховний захід для учнів 7-8 класів

КЛЮЧІ ВІД ФОРТУ БУАЯР
ХІД ГРИ

Ведучий. Сьогодні в нашій школі свято для тих, хто кмітливий і допитливий, любить пригоди та логічні задачі. На це свято прийшла команда шукачів пригод, щоб підкорити форт Буаяр.
Адреса Форту — Славненська ЗОШ І-ІІІ ступенів, фойє.
Для команди підготовлено цікаві запитання та задачі, які можна розв’язати, якщо члени команди кмітливі, логічно мислять, розумні та мають глибокі знання.
Треба встигнути за короткий час (за 2 хв) дати правильну відповідь на поставлене запитання.
За плином часу буде слідкувати Денис-відмичка за допомогою найдавнішого водяного годинника-клепсидри, знайденого під час розкопок Сіракуз. {Макет клепсидри можна виготовити заздалегідь, наприклад з двох пластикових пляшок.)
Я рекомендую вам найрозумніших, тих, хто швид¬ко міркує та має багату уяву, представників різних класів нашої школи. (Представлення членів команди.)
Оголошую умови гри. Якщо кожний з вас успіш¬но витримає випробування, то він отримає один з ключів від скарбниці, в якій зберігається головний приз — скарб буаярів. Усього таких ключів шість, на кожному з них є підказка до шифру від замка скарбни¬ці. Якщо ж комусь з вас не пощастить і ключів у вас буде менше, ніж шість, то всеодно у вас є шанс потра¬пити до скарбниці, якщо ви вгадаєте ключове слово.
Бажаємо команді
Надійним шляхом йти,
Вершини перемоги
В змаганні досягти!
Отже, починаємо випробування. За традицією перше запитання вам пропонує найстаріша жителька нашого форту — Бабуся Фура. Для участі в цьому випробуванні викликається справжній інтелектуал.
Бабуся Фура. Щось дуже галасливо сьогодні в форті Буаяр. Мабуть, знову шукачі пригод прийшли за скарбом знань. Я бачу, що відкриті двері всіх ка¬мер. (Звертається до учасника.) Посміхніться та спро¬буйте відгадати загадку. Вік найстарішого жителя форту записується найменшим трицифровим числом за допомогою різних цифр. Скільки років він прожив на світі?
(Відповідь. 102.)
Бабуся Фура. (У випадку правильної відповіді.) Ви такий мовчазний і такий гарний, посміхніться, ви виграли! Команда буде пам’ятати вашу заслугу. Перша цифра вашої відповіді вкаже вам номер камери (кабінету), в котрій знаходиться ключ. Денис-відмичка буде вас супроводжувати. (Вони йдуть у кабінет № 1 за ключем.)
(У випадку неправильної відповіді.) Не засмучуйте¬ся, адже у команди попереду є ще не один шанс отримати ключ.
(Підказка на першому ключі: «Якщо арифметич¬ний, то невід’ємний».)
Ведучий. Уперед, до наступного випробування, за наступним, другим ключем! Тепер потрібний художник-декоратор, який добре малює, щоб за 2 хв відчути себе Леонардо да Вінчі.
За точками, координати яких задано, ви повинні намалювати високохудожній твір (можливо, на аукці¬оні Сотбі його вдасться продати за 1 млн доларів!): (0; 0), (-1; 1), (-3; 1), (-2; 3), (-3; 3), (-4; 6), (0; 8), (2; 5), (2; 11), (6; 10), (3; 9), (4; 5), (3; 0), (2; 0), (1; -7), (3; -8), (0; -8), (0; 0).
(Поки учасник малює, звучить тиха музика, а ве¬дучий розповідає жартівливу біографію учасника.)
Ведучий. (Якщо учасник виконав завдання за відве¬дений час.) Ви довели, що в Україні також є по¬слідовник великого Леонардо. Молодець, ви отри¬муєте другий ключ і знайдете його в камері (кабі¬неті), номер якої складають суми координат другої точки (у кабінеті № 2).
(Якщо учасник не виконав завдання.) Дуже шкода, що з вас не вийшов Леонардо да Вінчі. Але ми спо¬діваємося, що ви колись усе одно прославите мате¬матичну науку та нашу школу.
(Підказка на другому ключі: «Його властивості вивчають у 9-му класі».)
Ведучий. Для участі в третьому випробуванні нам потрібен мислитель. Це має бути справжній Сократ. Ваше завдання — розв’язати ана¬граму та виключити зайве слово у такому переліку: РГУК, ОСЛИЧ, ОМБЄ, ТНІСА
(Поки учасник думає, звучить тиха музика, а веду¬чий розповідає жартівливу біографію учасника.)
(Відповідь. Круг, число, об’єм, стіна.)
Ведучий. (Якщо завдання виконане.) Ви маєте третій ключ. Це прекрасно! Ви справжній Лобачевський. Кількість літер у першому слові підкаже вам номер ка¬мери (кабінета), де зберігається ключ (у кабінеті № 4).
(Якщо завдання не виконане.) Не будемо драмати¬зувати ситуацію, ще є час і можливість отримати інші ключі і вгадати ключове слово. Та й ви ще можете прославитися на увесь світ.
А тепер знову в бій! Бабуся Фура приготувала задачу, над розв’язанням якої думала не одне десяти¬ліття, навіть сон втратила. Нехай представник команди допоможе бабусі Фурі повернути спокій та сон.
Бабуся Фура. Просидівши багато років у камері одна, я спробувала від нудьги дресирувати павука, а також перетворювала алгебраїчні вирази. У резуль¬таті цих перетворень (показує плакат з відомим софіз¬мом 2 = 3) я отримала, що 2 = 3. Тож виникли сумніви, чи при своєму я розумі? А може, я з’їхала з глузду? За 2 хв допоможіть мені знайти помилку в перетвореннях:
1 = 1,
2:2 = 3:3,
2(1 : 1) = 3(1 : 1),
2-1 = 3-1
2 = 3.
(Відповідь. Не можна за аналогією застосовувати розподільний закон множення відносно додавання до дії ділення.)
(Поки учасник думає, звучить тиха музика, а веду¬чий розповідає жартівливу біографію учасника.)
Бабуся Фура. (Якщо відповідь правильна.) Який молодець! Це дуже важке випробування. Крім того, ви врятували мене від безсоння, за що я дуже вдяч¬на. Останні дві цифри утворюють номер камери (ка¬бінету), у якій зберігається ваш ключ (у кабінеті № 23). Денис-відмичка відкриє вам цю камеру. Візьміть ключ та хутчіш повертайтеся. Успіху вам!
(У випадку неправильної відповіді.) Не переймайте¬ся. Поки ви досягнете мого віку, ви ще встигнете здогадатися, де я помилилася. Бажаю успіху в на¬ступних випробуваннях.
(Підказка на ключі: «Він є і в рослини, і у зуба».)
Ведучий. Наступний ключ має отримати меломан 21 століття. Для проведення цього конкурсу запрошується діджей.
Діджей. Вас запрошено для участі в супер-грі «Відгадай мелодію». У рубриці «Музична арифмети¬ка» за 2 хв ви маєте згадати 7 пісень, у яких зустрі¬чаються числа. Самі числа ви повинні ще й назвати. Якщо ви справитеся з завданням — отримаєте ключ з підказ¬кою. Успіхів вам!
(Лунають пісні: «Пластилиновая ворона», «Ой, на горі два дубки», «Маруся, раз-два-три», «Два кольори», «33 коровы», «Три белых коня», «Эх раз, еще раз»).
Ключ ви зможете відшукати в камері, безпосеред¬ньо пов’язаній з темою конкурсу (у кабінеті музики).
(Підказка на ключі: «Математичний знак, який дозволяє обчислити середнє геометричне».)
Поки команда готується до наступного випробу¬вання, в нашому форті відбудеться гра з глядачами.
Хто хоче взяти участь? На сцену запрошуються 2 гравці. Ви повинні відгадати пісню з кількох нот.
(Звучать короткі фрагменти пісень, учасники відга¬дують їх)
Ведучий. Останній ключ вам допоможе отримати лоцман з команди, який спробує провести теплоходи морем до заповітної мети.
Задача. Річкою пливуть теплоходи «Київ» та «Вер¬ховина», назустріч їм — «Галичина» та «Карпати». Річка не широка, розминутися двом теплоходам не¬можливо. Але в цьому місці є затока, в якій може розміститися один теплохід. Як теплоходам продов¬жити плавання?
(На магнітній дошці намальовано річку І прикріплено картонні моделі теплоходів на магнітах.)

(Поки гравець думає, звучить тиха музика, а веду¬чий розповідає жартівливу біографію учасника.)
Ведучий. (Якщо задача розв’язана) Ми поздоров¬ляємо цього щасливця, який з честю витримав дуже важке випробування і отримав для команди такий по¬трібний ключ! Його можна знайти в камері, номер якої написаний на зворотному боці теплоходу «Карпати».
(Якщо задача не розв’язана.) Не треба сумувати! Наступного разу пані Удача обов’язково посміхнеть¬ся саме вам.
(Підказка на ключі: «Якщо парний, то з невід’єм¬ного».)
Ведучий. Прочитайте всі підказки на ключах і спро¬буйте відгадати про що йдеться.
(Ключове слово: «Корінь».)
(Якщо слово відгадано.) Ви молодці, витримали з честю всі випробування, проявили розумові, логічні, художні здібності, показали знання з математики. І головне — відгадано шифр замка скарбниці форту. Відкривайте ЇЇ — для цього потягніть мотузку і отри¬майте свій приз — скарб буаярів.
(До стелі прикріплено пакет з цукерками, які після смикання мотузки падають на стіл.)
(Якщо слово не вгадано.) Дуже шкода, що скарб¬ниця так і не буде відкрита сьогодні. Шифр — слово «Корінь». Втім, ви не згаяли час, а отримали задово¬лення від гри.
(До бабусі Фури.) Бабуся Фура, будь ласка, скажіть нам на згадку кілька слів.

Бабуся Фура.
(Якщо слово не відгадано.)
Научись встречать беду, не плача,
Горький миг незаменим для всех.
Знай, растёт душа при неудачах,
И слабеет, коли скор успех.

(Якщо слово відгадано.)
Надійну вибирали
Між камер ви дорогу,
Дісталися скарбниці,
Здобули перемогу!
Ми з вами, сподіваюсь,
Зустрінемось не раз.
На зустрічі приходьте,
Наш форт чекає вас!